Het schrijversleven (1)

By 31 augustus 2022Blog

Dit jaar ging de vakantie naar Zuid-Engeland, een regio die al een tijdlang op de verlanglijst van Frank en mij stond, niet alleen vanwege het subtropisch klimaat (er groeien echt palmbomen), maar wat mij betreft vooral ook vanwege de natuur die zoveel schrijvers inspireerde.

Het Zoutpad

Waar je ook in Zuid-Engeland ronddoolt, je ontkomt niet aan die ruige kusten en de smalle paden die over de hoge rotspartijen voeren. Aan de kanaalkant, de onverbiddelijkheid van de witte krijtrotsen; aan de oceaankant, de moors (met bloeiende heide, we hadden geluk). We liepen stukken van dit kustpad – the South West Coast Path -, tegenwoordig ook bekend als het Zoutpad, de titel van het boek dat Raynor Win schreef naar aanleiding van de voettocht over het meer dan duizend kilometer lange pad dat ze samen met haar man Moth. Noodgedwongen weliswaar omdat ze hun huis uit waren gezet vanwege een vriend die hen financieel had belazerd. Je ziet het boek voor je: Moth die traag omhoog loopt over het smalle pad, met zijn zware rugzak, failliet, zwoegend, met een akelige ziekte onder zijn leden. Wij liepen er in de volle zon, met een frisse oceaanwind die verkoeling bracht, omringd door het gekrijs van de meeuwen – ik ben opgegroeid aan de kust en dat voelt altijd als thuiskomen -, maar Moth en Raynor zwoegden voort onder alle weersomstandigheden. Hoe moet dat zijn geweest als je niet wist waar je ’s avonds je tent op zou zetten, of je wel  te eten had en ergens welkom zou zijn omdat de mensen je voor een stel zwervers hielden?

En toch, als je stap voor stap vordert over het coastal path, soms laverend op steile rotsen, genietend van de oneindigheid van de oceaan, van de ruimte die de natuur in je binnenste weet te scheppen, dan begrijp je dat het belopen van dit pad wel een helende werking móet hebben (spoiler: Moths ziekte nam af naarmate ze verder liepen.)

 

Hardy’s Tess

In Dorset namen we een kijkje in de cottage waar de negentiende-eeuwse schrijver Thomas Hardy (1840-1928) zijn jeugd doorbracht. Deze omgeving bleek een bron van inspiratie voor veel van zijn werken, en overal waar je liep zag je details of voorvallen uit zijn romans. De tuin vol tijm, rozemarijn, rozen en vlinders (ja, zo idyllisch was het) vormde een oase binnen de dichtbegroeide bossen. In de salon van de cottage lag een viool die symbool stond voor de muzikaliteit van de Hardy-familie. Als het even kon werden de instrumenten voor de dag gehaald, bij familiebijeenkomsten maar ook tijdens kerkdiensten – dat leek me vooral een vrolijke boel – tot de dominee verliefd werd op een organist en de muzikale begeleiding nog uitsluitend aan haar overliet (dit laatste detail vertelden ze tijdens de rondleiding in de cottage, en dat zou zo zijn weergegeven in een van Hardy’s romans, ben vergeten welke). Muziek werd uit het hoofd gespeeld, volksdeuntjes, kerstliederen, ‘engelachtige’ klanken in Tess of the d’Urbervilles. Aan de basis van deze roman lag trouwens de publiekelijke ophanging van een vrouw (Martha Brown), die haar man zou hebben vermoord. Deze gebeurtenis inspireerde de zestienjarige Thomas tot het schrijven van Tess. Hardy stond bekend als een auteur die de sociale omstandigheden aan de kaak stelde (en werd daarom ook verguisd door de aristocratie). In Cornwall bij Boscastle (aan de andere kant van de kust) ontmoette de schrijver zijn vrouw Emma. Het schijnt niet een al te gelukkig huwelijk te zijn geweest, maar Emma inspireerde hem wel om zijn werk als architect op te geven en zich volkomen op het schrijven te richten. Eeuwige roem voor Emma, dus.

Uiteraard – je ontkomt er bijna niet aan – herlas ik in dit gebied The mists of Avalon, de kaskraker van Marion Bradley die vanaf het verschijnen in de jaren tachtig nog steeds herdrukt en gelezen wordt. Maar daarover een andere keer meer.

Wat mij boeide was wat schrijvers inspireerde en hoe dat gereflecteerd werd in hun werk: al schrijvend onderzochten zij hun leven, en inspireerden daarmee weer anderen.

 

SCHRIJVEN VANUIT INSPIRATIE / DE CURSUSSEN

Vanuit het principe van schrijvend onderzoeken ontwikkelde ik de cursus Schrijf je helder, waarbij je door intuïtief te schrijven, aan de hand van tien leefregels (uit de yoga), inzicht krijgt in wat jou inspireert en hoe jij dat kunt vormgeven in jouw leven. De cursus Schrijf je helder heb ik onlangs geheel herzien en bestaat nu uit elf online lessen (via Zoom) van een uur. Na een inleidende les over het belang van intuïtief/meditatief schrijven, gaan we aan de slag met de leefregels.

Een nieuwe cursus start op: 2 februari 2023.

Kosten 325 euro (incl. hand-out), bij voorinschrijving vóór 1 november 295 euro.

 

Nieuw: de cursus INTUÏTIEF SCHRIJVEN

Bij de cursus intuïtief schrijven:

  • Leer je onderscheiden welke stemmen er in je praten
  • Ga je zien wat je werkelijk drijft
  • (Her)ontdek je de bronnen die jou inspireren.
  • Leer je weer vertrouwen te hebben in wat er op jouw pad komt
  • Kom je weer terug bij je intuïtie
  • Houd je plezier in het schrijven

 

In deze cursus maken we gebruik van narratieve technieken als dialoog, perspectief, conflict, beeldspraak en zintuigelijk schrijven, zo kun je het gesprek met jezelf aan gaan. Maar de leidraad blijft het schrijvend volgen van je intuïtie. En dat kan verrassende inzichten geven en nieuwe creativiteit aanboren. Verder werken we met visualisaties, ademtechnieken en uiteraard weer met speelse schrijf- en taaloefeningen. De cursus Intuïtief schrijven is geheel online (via Zoom) en bestaat uit vijf lessen.

Data: donderdagavond: 6 en 13 oktober en 3, 10 en 17 november, van 20.00 tot ca. 21.30 uur.

N.B. Volgend voorjaar is de cursus ook op locatie in Nijmegen.

 

Tot slot: begin februari 2023 is er een driedaagse schrijfretraite in de inspirerende bosrijke omgeving van Groesbeek. Meer info: Workshops – Christel Jansen | Schrijver

 

En niet te vergeten: De magische pen – elke eerste dinsdag van de maand, een uurtje geïnspireerd schrijven – met de hand, dat dan weer wel. De prijs voor deze online lessen is verlaagd naar 10 euro per keer. We beginnen op 6 september. Meld je aan door mij een mailtje te sturen.

 

www.christeljansen.nl

Author www.christeljansen.nl

More posts by www.christeljansen.nl