Christel Jansen - Over mij

Christel Jansen (Haarlem, 1961) beoefent vele genres: fictie en non-fictie, columns, essays. Onder de naam Christel van Bourgondië verschenen tal van jeugd- en kinderboeken. 

Christel is gefascineerd door familiegeschiedenissen: hoe werkt familieleed, vaak uit eerdere generaties, door in het leven van een individu. Aan de hand van interviews, archiefonderzoek en authentiek bronmateriaal vertelt zij het complete verhaal.

Jeugdromans

Christel geeft mensen een stem, vaak mensen die in hun jeugd niet zijn gehoord of gezien. Dat begon met haar debuut Aardappels met stokjes – vluchtelingkinderen vertellen (Gottmer, 1992), waarin ze kinderen laat vertellen over hun vlucht en het leven in hun nieuwe land.  

De jeugdroman De stem van Isa (Van Tricht, 2010) gaat over de muzikale Isa die plotsdoof wordt en haar zoektocht naar een nieuwe identiteit. Veel van Christels kinder- en jeugdboeken zijn overgoten met een vleugje magie, zoals Het raadsel van de witte vlinder (Zwijsen, 2006) waarin een vlinder kinderen de weg wijst. En in Jara en de magische tol (Leopold, 2001) ontdekt de hoofdpersoon dat ze, net als haar voorouders, helderziend is.  

Werk voor volwassenen

In De Woonschool (Balans, 2012), non-fictie voor volwassenen, beschrijft Christel de jeugd van Lucie Kessens (Suus in het boek) die als enig normaal begaafde opgroeide in een gezin van zwakbegaafden, in een speciale wijk in Haarlem, een ‘woonschool’. 

Mijn moeder wil mijn naam niet weten (Nieuw Amsterdam, 2021) gaat over een moeder (een bekende celliste) die het bestaan van de drie kinderen uit haar eerste huwelijk ontkent. Momenteel werkt Christel aan een boek over de sluiting van de Fordfabriek in Amsterdam in 1981, een van de eerste massaontslagen in ons land. Deze geschiedenis is deels verbonden met haar eigen familieverhaal en beschrijft een belangrijke episode in het Nederland van na WO II.

Christel studeerde Slavische talen, en communicatiewetenschap en behaalde onlangs haar master in Religiewetenschappen. Zingeving en het ‘ongrijpbare’ (transcendente) speelt door in haar werk. Jarenlang gaf zij naast haar schrijfwerk, les in yoga- en meditatie. Deze kennis en ervaring heeft ze nu gebundeld in cursussen intuïtief- of contemplatief schrijven.

Verder geeft Christel lezingen over transgenerationele overdracht en verzorgt zij op verzoek schrijfworkshops over het schrijven van levens- of familieverhalen.