Workshop

Schrijven op Waalwater

Je hebt een verhaal in te vertellen, maar weet niet waar en hoe te beginnen.

  • Een bijzondere gebeurtenis van lang geleden
  • Een moment dat jouw leven voorgoed veranderde
  • Een pijnlijke geschiedenis in je nabije omgeving
  • Een traumatische ervaring die je nooit echt hebt verwerkt
  • Een boeiend stuk familiegeschiedenis

Verhalen verdienen het verteld te worden. Voor degenen die ze hebben beleefd, maar net zozeer voor anderen die je er deelgenoot van wilt maken: mensen in je nabije omgeving, maar mogelijk ook anderen.

Een verhaal vertellen begint vaak met het op papier zetten van wat er is gebeurd. Maar hoe doe je dat? Wil je zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven en het verhaal chronologisch vertellen, of wil je de werkelijkheid naar je hand zetten, vermengd met hoe je er nu tegenaan kijkt en is de chronologie van minder belang? In beide gevallen maak je gebruik van verteltechnieken en daar horen tips en tricks bij, do’s and don’ts.

Belangrijke vraag is uiteraard voor wie je het boek schrijft. Maar ook: wat is de rode draad in jouw levensverhaal? Hoe kun je anekdotes aaneenrijgen tot een goedlopend verhaal, en hoe houd je de aandacht van de lezer vast?

Bij het opschrijven van elk verhaal, – of het nu een persoonlijk verhaal is, fictie of een waargebeurde familiegeschiedenis – komt altijd research kijken: je gaat zaken uitzoeken, opzoeken, reconstrueren. Wat is er te vinden over de omgeving en de periode waarin het verhaal speelt? Zijn er nog ooggetuigen die het verhaal vanuit hun eigen ervaring of invalshoek kunnen vertellen? Hoe benader je deze mensen? Wat komt er kijken bij een interview? En hoe bruikbaar is de informatie die hieruit komt, hoe betrouwbaar is het geheugen? Hoe kom je verder aan je informatie? Na de researchfase begint het eigenlijke schrijfwerk: hoe structureer je alle informatie? Waar laat je de tekst beginnen? Vanuit welk perspectief schrijf je het verhaal op?

Al dit soort vragen komen aan bod in de workshop Schrijven op  Waalwater. De lessen zijn voor iedereen die een verhaal te vertellen heeft, met of zonder schrijfervaring. Je kunt het voor jezelf willen opschrijven of voor je (klein)kinderen en familie. Maar misschien wil je het ook publiceren en voor een groter publiek toegankelijk maken. Plezier in het schrijven staat centraal. Dobberend op het water van de Waal, maak je een start met het verhaal dat jij wilt vertellen. De cursus bestaat uit zes blokken van twee uur, daarnaast ga je er uiteraard thuis mee aan de slag aan de hand van opdrachten.

Cursisten over Schrijven op Waalwater

‘Een inspirerende laagdrempelige cursus voor een ieder die altijd al heeft willen schrijven, maar nog nooit de eerste stap heeft gezet. In een mooie omgeving neemt Christel de cursisten met veel enthousiasme mee in de ‘geheimen’ van het schrijverschap. Ieder verhaal is uniek en krijgt de aandacht die het verdient. Een aanrader!’ – Hilde de Haan

WORKSHOP: Schrijven op Waalwater

Tijd: dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur om de week.

Eerstkomende cursus: 3 en 17 september, 1 en 22 oktober, 12 en 26 november.

Locatie: ’t Meertje 3, 6522 KR  Nijmegen
Kosten: € 225,- (inclusief koffie, thee)

Schrijf me in